Hoe verdeel je eerlijk de kosten als je een auto deelt?

Steeds meer mensen delen een auto. Maar waar begin je? En hoe verdeel je de kosten? Dat is een vraag die we veel horen van mensen. Omdat we zelf al 7 jaar een auto delen, geven we antwoord op deze vragen in dit artikel.

1. Hoe verdeel je de vaste kosten?

De vaste kosten van een auto omvatten zaken als verzekering, belasting, onderhoud en afschrijving. Deze kosten kunnen gelijk verdeeld worden onder alle gebruikers, ongeacht hun gebruik. Dit is wel de makkelijkste, maar niet altijd de meest eerlijke verdeling. Om dit duidelijk te maken gebruiken we een voorbeeld.

Stel, jij hebt een auto en deze auto deel je met de buren. De buren gebruiken hem één of twee keer per maand voor een ritje naar de bouwmarkt en soms een langere rit naar familie. Jij gebruikt de auto de elke week om vijf dagen in de week naar je werk te gaan. Dan is het misschien niet helemaal eerlijk dat de buren de helft van de vaste kosten betalen.

Je kunt een eerlijkere verdeling maken door de vaste kosten op te delen in:

  • Een vaste maandelijkse bijdrage. Dit zou je als vergoeding kunnen zien om de auto te kunnen gebruiken.
  • De overige vaste kosten verdeel je naar gebruik: kilometers, eventueel de tijd dat iemand hem gebruikt en ook bijvoorbeeld per reservering.

Zo weten jullie zeker dat de kosten écht eerlijk verdeeld worden.

Omdat dit wel wat rekenwerk vergt kun je in onze app instellen welk deel een vaste bijdrage is en welk deel achteraf naar gebruik verrekend moet worden per maand. Zodra de auto met nog iemand wordt gedeeld dan wordt dit ook automatisch opnieuw verdeeld. Wel zo makkelijk.

2. Hoe verdeel je de variabele kosten?

Variabele kosten zoals brandstof en onderhoud en afschrijving door gebruik van de auto kun je het beste verdelen op basis van het aantal gereden kilometers. Handig dus om deze kilometers bij te houden.

Via onze app kun je optioneel de kilometers registreren. Check of de beginstand klopt, voer de eindstand in en de kilometers worden berekend.

3. Hoe schat je de vaste en variabele kosten in?

Voor een goede en eerlijke schatting van de vaste en variabele kosten kan je gebruik maken van de zeer uitgebreide gratis tool van de ANWB: www.anwb.nl/auto/autokosten

4. Hoe ga je om met ongeplande reparaties?

Het is een goed idee om een klein noodfonds op te zetten voor onvoorziene uitgaven zoals ongeplande reparaties. Elke gebruiker kan hier maandelijks een klein bedrag aan bijdragen. Dit is dus onderdeel van je vaste kosten, die je eventueel kunt verdelen in een vaste bijdrage en een bijdrage naar gebruik.

5. Hoe ga je om met kosten voor onderhoud en schoonmaak?

Spreek af hoe het onderhoud en de schoonmaak van de auto geregeld worden. Dit kan op rotatiebasis of door een kleine extra vergoeding te vragen voor het gebruik.

6. Hoe ga je om met parkeerkosten en boetes?

Parkeerkosten en eventuele verkeersboetes zijn de verantwoordelijkheid van de persoon die de auto op dat moment gebruikt. Boetes kunnen er vier tot acht maanden, en soms nog wat langer, over doen voordat deze op de mat ligt. Zorg ervoor dat dit duidelijk is in de overeenkomst en dat je altijd achteraf weet wie op dat moment de auto in gebruik had.

In onze app is daarom door de eigenaar van de auto tot een jaar terug nog te vinden wie wanneer de auto in gebruik had.

7. Hoe weet je wie wanneer de auto heeft gebruikt?

Een reserveringssysteem kan helpen bij het organiseren van wie de auto wanneer gebruikt of gebruikt heeft. Dit voorkomt conflicten en zorgt voor een eerlijke verdeling van de beschikbaarheid en een overzicht van wie hem hoeveel gebruikt.

Het overzicht houden van wie wanneer de auto heeft is de essentie van het autodelen. Daarom heb je in onze app altijd met één druk op de knop overzicht van de reserveringen en beschikbaarheid van alle voertuigen die je deelt.

8. Hoe houd je bij wie welke kosten moet betalen?

Een gedetailleerd overzicht zorgt ervoor dat alle betrokkenen precies weten wat de kosten zijn en hoe deze worden verdeeld. Dit helpt misverstanden en meningsverschillen te voorkomen.
Via onze app ziet iedereen in het maandoverzicht wat ze moeten betalen en hoe de kosten zijn opgebouwd.

Conclusie

Autodelen kan een efficiënt en kostenbesparend zijn, maar vraagt wel om goede afstemming, duidelijke afspraken en eventueel een administratie. Door de kosten op een eerlijke, makkelijke en transparante manier te verdelen, kan iedereen zonder gedoe genieten van de voordelen van het delen van een auto.

Probeer de app gratis

Probeer alle functies van de Wheelshare app gratis uit en download ‘m vandaag nog. Je kunt de app 2 maanden gratis gebruiken.

2 maanden gratis, daarna 4,99 per maand en maandelijks opzegbaar.